Διατροφικές συνήθειες

Η «υγιεινή» διατροφή και η συστηματική άσκηση αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που συνδέονται με την πρόληψη αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ατόμων με χρόνιες παθήσεις, όπως παχυσαρκία, δυσλιπιδαιμία, μεταβολικό σύνδρομο κ.α. Η διατροφή πρέπει να είναι ισορροπημένη και να περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Υγιεινή διατροφή δε σημαίνει ανησυχία για το τι θα φάω, ούτε στέρηση από τα αγαπημένα μου φαγητά! Υγιεινή διατροφή σημαίνει «κάνω μικρές αλλαγές στα γεύματα που τρώω ήδη, τρώγοντας λίγο περισσότερο από κάποια τρόφιμα και λίγο λιγότερο από κάποια άλλα»! 

 

Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή μας και ποιες είναι οι κύριες λειτουργίες τους;

 

 

Οι κύριες λειτουργίες των θρεπτικών συστατικών είναι: α) να παρέχουν ενέργεια, β) να συμμετέχουν στη δημιουργία και επιδιόρθωση των ιστών του σώματος και γ) να ρυθμίζουν τις μεταβολικές διεργασίες του σώματος.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το πρόγραμμα διατροφής μας;

Το καθημερινό μας διαιτολόγιο είναι σημαντικό να περιλαμβάνει γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα (π.χ. 5 - 6 γεύματα όπως πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό γεύμα, απογευματινό σνακ, βραδινό γεύμα, μικρό σνακ πριν τον ύπνο). Στα γεύματά μας, είναι σημαντικό, να καταναλώνουμε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων.

 

 

Στη συνέχεια μπορείτε να βρείτε αναλυτικές διατροφικές οδηγίες - συμβουλές με στόχο την προαγωγή της υγείας.